Wij onderscheiden in onze routines 4 bouwstenen: de verwelkoming, de instructie, de verwerking en de reflectie.
Er is een enorme diversiteit aanwezig in onze klassen waardoor brede basiszorg een evidentie is voor iedere leerkracht.
Elk kind ontwikkelt op zijn eigen tempo en heeft zijn eigen noden en onderwijsbehoeften. Het belang van routines, het belang van structuur in de klas is dan ook bijzonder groot. Voor de wetenschappelijke onderbouwing van klasroutines kijken we naar David Mitchell omdat hij vertrekt vanuit brede basiszorg en met expliciete aandacht voor leerlingen met specifieke noden.
Routines geven kinderen op school houvast. Het geeft de kinderen met andere woorden een gevoel van veiligheid, zekerheid en voorspelbaarheid en kinderen die zich veilig voelen (lees, die zich welbevinden), die voelen zich ook vrij om op onderzoek uit te gaan en kunnen zich beter ontwikkelen.
Het aanbieden van routines geeft daarnaast ook de kinderen de nodige houvast en sturing om gaandeweg in de eigen zelfsturing te kunnen groeien. Want door bv. een vaste voormiddagindeling, dagindeling of weekindeling geef je aan wat de kinderen kunnen verwachten en zullen ze gaandeweg steeds beter in staat zijn zich binnen deze verwachtingen zelf te sturen.
Over alle fases van de klasroutine heen geldt dat een veilig klassenklimaat een belangrijke voorwaarde is in het streven naar een goede brede basiszorg. Een klasroutine met duidelijke regels en grenzen draagt hiertoe bij. Sommige leerlingen met speciale onderwijsbehoeften kunnen problemen hebben met het begrijpen van en handelen naar sociale regels. Het is belangrijk dat de leerkracht erkent dat routines, regels en verwachtingen in het lokaal een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de leeromgeving. Doorheen alle fasen van de klasroutine dient dus steeds duidelijkheid te zijn in grenzen en regels.