Deep democracy

Deep Democracy


De Amerikaanse psycholoog, fysicus Arnold Mindell sprak in 1988 als eerste over Deep Democracy waarbij hij doelde op het besef dat positieve en duurzame veranderingen alleen ontstaan wanneer we naast de feiten en cijfers ook onze diepste emoties meenemen in onze overwegingen (Mindell, 2002).

Myrna Lewis is een van de personen die met Deep Democracy in groepen is gaan werken. Zij ontwikkelde een methode die uniek is in haar eenvoud en een praktische leidraad biedt om met de onderstroom in groepen te werken.

 

Deep democracy is een manier van besluitvorming waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Deep democracy is op zoek naar de minderheidswijsheid achter de standpunten en ideeën, zodat deze wijsheid het meerderheidsbesluit kan verrijken.

Het is democratisch omdat het benadrukt dat elke invalshoek ertoe doet en dat de kwaliteit van besluiten het hoogst is wanneer zowel de meerderheids- als de minderheidsstem benut wordt. Er is in de basis geen goed of fout; alle gedragingen, gedachten, gevoelens en meningen doen ertoe en hebben een wijsheid in zich. Ook die dingen die op het eerste gezicht onzinnig of destructief lijken, of tegen de algemene norm in gaan. Oplossingen dienen zich aan als alle stemmen gehoord kunnen worden; Deep democracy gaat ervan uit dat de antwoorden al in de groep aanwezig zijn. Het is deep omdat het op een heel praktische manier werkt met diepere emoties en bewustzijnsniveaus in een groep. In de combinatie van de verschillende emoties, waarden, meningen en overtuigingen zit de werkelijke potentie van een groep. De som is meer dan de delen. 

 

De belangrijkste kern van de Lewis-methode van Deep Democracy wordt gevormd door een gespreksmodel met vijf stappen. De stappen zijn erop gericht ‘dat wat gezegd moeten worden, gezegd kan worden’, waardoor mogelijke sabotage vermindert en groepen winnen aan effectiviteit en efficiëntie. In Deep Democracy-taal heet dit: het bevorderen van rolfluïditeit.



De Lewis-methode


De vijf stappen van Deep Democracy:


Stap 1: Verzamel alle invalshoeken, ook die haaks op die van jou staan.

Stap 2: Zoek actief naar ‘het alternatief’. Is er iemand die iets heel anders denkt?

Stap 3: Verspreid ‘het alternatief’; wie herkent dit, heeft een vergelijkbare mening? Creëer veiligheid voor de afwijkende, andere invalshoek. Voorkom dat mensen alleen komen te staan.

Stemmen

Stap 4: Voeg de wijsheid van de minderheid toe aan het meerderheidsbesluit. Het spijt me dat jouw voorkeur niet doorgaat. Wat heb je nodig om mee te gaan met het meerderheidsbesluit.

Stemmen

Stap 5: Duik in de onderstroom. Onderzoek de tegenstellingen. Los het conflict op.

 


Share by: