WAT ECHT WERKT (29 evidence based strategieën voor het onderwijs) - David Mitchell
Voor de wetenschappelijke onderbouwing van klasroutines kijken we naar David Mitchell omdat hij vertrekt vanuit brede basiszorg en met expliciete aandacht voor leerlingen met specifieke noden.
Over alle fases van de klasroutine heen geldt dat een veilig klassenklimaat een belangrijke voorwaarde is in het streven naar een goede brede basiszorg. Een klasroutine met duidelijke regels en grenzen draagt hiertoe bij. Sommige leerlingen met speciale onderwijsbehoeften kunnen problemen hebben met het begrijpen van en handelen naar sociale regels. Het is belangrijk dat de leerkracht erkent dat routines, regels en verwachtingen in het lokaal een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de leeromgeving. Doorheen alle fasen van de klasroutine dient dus steeds duidelijkheid te zijn in grenzen en regels.
Bron: Mitchell, D. (2021) Wat écht werkt. 29 evidence based strategieën voor het onderwijs. Uitgeverij Pica.
LEREN ZICHTBAAR MAKEN - John Hattie
Wat maakt de school tot een succes? Daar is veel onderzoek naar gedaan. Maar wat werkt nu echt? In het baanbrekende boek Visible Learning verwerkt John Hattie de resultaten van onderzoeken onder miljoenen leerlingen.
In de volgende stap, Visible Learning for teachers legt hij de ideeën uit aan leerkrachten. Het boek Leren zichtbaar maken is hier een vertaling van.
Bron: Hattie, J. (2014). Leren zichtbaar maken. Uitgeverij Bazalt: Educatieve uitgaven.
Leerstijlen en sturen van leerprocessen in het hoger onderwijs. Naar procesgerichte instructie in zelfstandig denken.
Vermunt richt zich met dit boek op leerstijlen en het sturen van leerprocessen in de context van hoger onderwijs. Hij constateert dat de klassieke 'instructie-ontwerptheorieën', waarin de ontwerper van de instructie (de docent) als sturende instantie in hoge mate voorschrijft hoe de lerenden zich dienen te gedragen om de door de ontwerper bedachte doelstellingen te realiseren, te weinig rekening houdt met resultaten van cognitief-psychologisch on-
derzoek naar leerprocessen. Bovendien leidt instructie (onderwijs als overdracht van kennis
van een externe bron naar een lerende) vaak tot geïsoleerde en onwerkbare kennis, waardoor
afgestudeerden niet goed in staat zijn de opgedane kennis te gebruiken om problemen in de
praktijk op te lossen of te hanteren.
Bron: Vermunt, J. D. H. M. (1992). Leerstijlen en sturen van leerprocessen in het hoger onderwijs: Naar procesgerichte instructie in zelfstandig denken. [, Tilburg University]. Swets & Zeitlinger.
All-in: inclusief lesgeven met UDL
Je klas is divers. Elk kind heeft talenten en beperkingen, soms ook een diagnose of label. Een inclusieve aanpak blijft moeilijk. Toch kan het, door les te geven met Universal Design for Learning (UDL). Een aanpak waarin al je leerlingen zich ontplooien.
An Kennes stelt een methodiek centraal die zich baseert op jouw stijl als leerkracht en op je groep leerlingen. Met UDL varieer je in je manier van lesgeven zodat iedereen mee is, terwijl jij jezelf niet verliest in chaos. Want met UDL zorg je voor je leerlingen én voor jezelf. Motiveer je leerlingen. Maak ruimte voor differentiatie en brede evaluatie. Maak partners van de ouders. All-in. Inclusief lesgeven met UDL toont met concrete voorbeelden hoe jij UDL inzet in je les.
Bron: Kennes, A. (2019). All-in: inclusief lesgeven met UDL.
Ervaringsgericht werken met 6- tot 12-jarigen in het basisonderwijs.
Ferre Laevers en Ludo Heylen willen met dit boek leraren actief begeleiden rond alle aspecten van de ervaringsgerichte praktijk. Het bevat talrijke voorbeelden, tips voor betere communicatie en suggesties om de klas levendig in te richten.
Bron: Laevers,F. ea. (2004). Ervaringsgericht werken met 6- tot 12-jarigen in het basisonderwijs. Leuven: CEGO Publishers.
Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek
Dagelijks geven duizenden leraren het beste van zichzelf voor de klas. Hoewel het takenpakket van de leraar heel divers is, blijft het geven van een goede les de kern van het vak.
Tim Surma, Kristel Vanhoyweghen, Dominique Sluijsmans, Gino Camp, Daniel Muijs en Paul Kirschner, auteurs uit Nederland en België met ruime ervaring in onderwijspraktijk en onderwijsonderzoek, hebben het initiatief genomen om de meest recente wetenschappelijke inzichten op het vlak van leren en instructie te verbinden met de praktijk van het lesgeven.
Bron: Surma, T. ea. (2019). Wijze lessen:12 bouwstenen voor effectieve didactiek. Zwolle: Ten Brink Uitgevers.