Kaders Brede Basiszorg

KADERS BREDE BASISZORG

inclusie

ARTIKEL - The inclusive practices of classroom teachers: a scoping review and thematic analysis

Er bestaat consensus over het feit dat wat leerkrachten in de klas doen een directe invloed heeft op het leren van leerlingen. Op dit moment is er echter een schaarste aan gegevens die aangeven welke onderwijspraktijken het leren in een inclusieve klas daadwerkelijk ondersteunen, met name gegevens die afkomstig zijn van directe observaties van leerkrachten.


Het doel van deze scoping review (2019), door Finkelstein, Sharma en Furlonger, was daarom om te bepalen welke leerkrachtpraktijken gerelateerd zijn aan inclusie van hoge kwaliteit bij het uitvoeren van klasobservaties.  Thematische analyse van observeerbare inclusieve leerkrachtpraktijken werden geconcentreerd in vijf thema's: 'Samenwerking en teamwerk', 'Vooruitgang vaststellen', 'Instructieondersteuning', 'Organisatorische praktijken', 'Sociaal-emotionele/gedragsmatige ondersteuning'. Deze thema's werden gebruikt om een 'gids' te maken voor het uitvoeren van observaties van inclusieve leerkrachten in de klas. Implicaties voor het gebruik van deze 'gids' en de lerarenopleiding worden besproken.


Bron: The inclusive practices of classroom teachers: a scoping review and thematic analysis. January 2019. International Journal of Inclusive Education 25(1):1-28


Vraag het volledige artikel aan Download het volledige artikel
Referentiekader voor onderwijskwaliteit

Referentiekader voor Onderwijskwaliteit

Het Referentiekader voor Onderwijskwaliteit beschrijft een aantal context- en inputkenmerken waarmee onderwijsinstellingen het best rekening houden bij het vormgeven van hun onderwijs. De kern van het referentiekader bestaat uit kwaliteitsverwachtingen.


Een van de kwaliteitsverwachtingen is dat het schoolteam elke lerende een passende begeleiding biedt met het oog op gelijke onderwijskansen. Er wordt verwacht dat leerkrachten de mogelijkheden en de behoeften van de leerlingen detecteren en dat ze differentiëren waar nodig (Onderwijsinspectie, z.d.).

Meer informatie kan je terugvinden op de website van de onderwijsinspectie
Handelingsgericht werken

Handelingsgericht werken (HGW)

Het principe van handelingsgericht werken (HGW) concretiseert effectief onderwijs en effectieve leerlingbegeleiding, zodat onderwijsprofessionals beter kunnen omgaan met overeenkomsten en verschillen tussen leerlingen.


Handelingsgericht werken vertrekt vanuit zeven principes die samen één geheel vormen. De leraar speelt hierin een grote rol. Zo stelt het derde principe van HGW dat élke leraar ertoe doet. Hij kan afstemmen op de verschillen tussen de leerlingen en zo het onderwijs passend maken (Potential, z.d.). Het gaat over aandacht hebben voor de leerlingen, inspanningen doen om hen elk afzonderlijk te leren kennen en betrokkenheid tonen in wat er leeft bij hen. Door hen te leren kennen, leert de klasleerkracht ook hun noden kennen zodat hij instructie, evaluatie en organisatie van de klaspraktijk kan afstemmen op deze noden.

Meer informatie en bronnen kan je terugvinden op de potential website
Leersteundecreet

Leersteundecreet

Het Leersteundecreet stelt dat er een goed fundament moet voorzien worden in de brede basis en verhoogde zorg. Dit maakt van elke leraar een zorgleraar. En dit is iets wat élke leraar kan, vanuit een open geest, een open hart en een open wil. Een goed kader rond brede basiszorg is wenselijk om (toekomstige) leraren hierbij te begeleiden.

Meer informatie kan je terugvinden op de website van Onderwijs Vlaanderen
Share by: