Sannen, Jasmien; Petry, Katja (Supervisor); De Maeyer, Sven (Co supervisor); Struyf, Elke (Co supervisor); De Schauwer, Elisabeth (Co supervisor) (2020)
Het implementeren van inclusief onderwijs is een complex proces waarbij de leerkracht een centrale rol speelt door een leeromgeving te creëren die tegemoetkomt aan de onderwijsbehoeften van alle leerlingen. Verschillende onderzoekers beargumenteren echter dat het realiseren van inclusief onderwijs een schoolbrede aanpak vereist. Men kan niet verwachten dat één leerkracht, die alleen werkt, de onderwijsbehoeften van alle leerlingen in acht kan nemen. Daarom is zowel de samenwerking van leerkrachten, als schoolleiderschap cruciaal voor een succesvolle, inclusieve aanpak. Toch is er nog veel onduidelijkheid over hoe samenwerking en leiderschap, zoals vormgegeven in de dagelijkse interactie, vorm dienen te krijgen om het onderwijs inclusiever te maken. Een sociale netwerk benadering (SNB) biedt een krachtig kader om de samenwerking van leerkrachten en schoolleiderschap grondig te onderzoeken, aangezien deze benadering focust op (de patronen in) de interacties.
Dit proefschrift door Jasmien Sannen beoogt daarom meer inzicht te krijgen in hoe samenwerking en leiderschap inclusief onderwijs kan faciliteren, door gebruik te maken van een sociale netwerkbenadering (SNB).
Acht sleutelcompetenties voor divers-sensitief samenwerken
We leven in een superdiverse samenleving die veel uitdagingen maar ook kansen met zich meebrengt.
Echter staren we ons vaak blind op onze verschillen, wat in de weg kan staan van betekenisvolle (samenwerkings)relaties uitbouwen. Divers-sensitief handelen is een onderdeel van professioneel handelen.