Leerlijn Schrijven en brede basiszorg

LEERLIJN SCHRIJVEN EN BREDE BASISZORG

Belang van taal-leerlijnen in het realiseren van brede basiszorg.

Wanneer we spreken over brede basiszorg, moet het stimuleren van de spraak- en taalontwikkeling van elke leerling voorop staan. Op die manier krijgen alle leerlingen de kansen om op een gelijkwaardige manier deel te nemen aan het onderwijs. Het kunnen omgaan en vaardig worden in het gebruik van schooltaal zorgt ervoor dat leerlingen optimaal ontwikkelen en dat eindtermen behaald worden.

(bron: https://prodiagnostiek.be/?q=brede-basiszorg-spraak-en-taal).


Om aan deze verwachting te kunnen voldoen is het van belang dat er op schoolniveau duidelijke leerlijnen voor taal vorm gegeven worden. Hierbij is het vanzelfsprekend dat het leerplan als uitganspunt genomen wordt, maar door de school (rekening houdend met het eigen persoonlijke taalbeleid) verder vorm geconcretiseerd wordt in duidelijke leerlijnen over de jaren heen. 

Bewust werken aan het samen overleggen en het interne netwerk.

 Om brede basiszorg te kunnen realiseren en om een concrete leerlijn rond schrijven te implementeren, is een goed uitgewerkt intern schoolnetwerk van belang. Er moeten voldoende doelgerichte mogelijkheden zijn voor de leerkrachten om onderling in overleg te gaan en de leerlijn samen vorm te geven. Vandaar dat in dit lerend netwerk bewust ingezet werd op de volgende acties (gebaseerd op de netwerkthermometer)

 

  • Maak tijd voor samenwerking en biedt mogelijkheden om elkaar te leren kennen. Tijdens bijvoorbeeld lerende netwerken en teamoverleg.
  • Zorg voor formele samenwerkingsmomenten, deze kan je als school structureel inplannen door bijvoorbeeld vakleerkrachten of leerkrachten van eenzelfde graad op eenzelfde moment vrij te roosteren. Ook tijdens een personeelsvergadering kan je tijd vrij maken om (eventueel in kleinere groepjes) samen te werken. Eén van de deelnemende scholen van het Potential professionaliseringstraject deed dit door de mededelingen en het puur informatieve op voorhand mee te geven via een nieuwsbrief. Tijdens de personeelsvergadering was er dan meer tijd om écht samen te werken.
  • Maak tijdens de pedagogische studiedagen en andere momenten voldoende ruimte om iedereen te laten samenwerken.
  • Zorg voor formele samenwerkingsmomenten, deze kan je als school structureel inplannen door bijvoorbeeld vakleerkrachten of leerkrachten van eenzelfde graad op eenzelfde moment vrij te roosteren. Ook tijdens een personeelsvergadering kan je tijd vrij maken om (eventueel in kleinere groepjes) samen te werken.
  • Maak tijdens de pedagogische studiedagen en andere momenten voldoende ruimte om iedereen te laten samenwerken. 
Share by: