Infofiche Parameters voor sterke samenwerkingen
Het uitbouwen van een krachtig netwerk doe je best bedachtzaam en doelgericht.
Een krachtig netwerk bestaat uit een aantal kenmerken:
1) veel verbindingen,
2) gedeelde verantwoordelijkheid,
3) divers en
4) doelgericht.
Deze infofiche zet de verschillende parameters voor netwerking op een rijtje en formuleert voor elke parameter een aantal mogelijke acties.
Netwerkthermometer Scholen
De netwerkthermometer kan helpen om te meten hoe warm of koud de temperatuur van de samenwerking is. Het brengt in beeld hoe sterk het netwerk is en waar er nog kansen liggen.
Wil je aan de slag gaan met deze netwerkthermometer?
Je kan de thermometer en leidraad hieronder via de knop of via de website van
potential downloaden.
Netwerkthermometer Hogeschool
Om studenten op te leiden tot sterke inclusieve leerkrachten zijn er sterke en gerichte samenwerkingsverbanden nodig, in de opleiding én met het werkveld.
Om deze samenwerking in de opleiding te verankeren, kan je de netwerkthermometer inzetten.
Wil je aan de slag gaan met deze netwerkthermometer?
Je kan de netwerkthermometer, in functie van het opleiden van studenten tot inclusieve leraren, hieronder via de knop downloaden.
OASE in de lerende netwerken
Een herstelgerichte intervisiemethodiek waarbij één persoon aan de groep vraagt om oplossingen te zoeken voor een probleem waar hij/zij mee geconfronteerd wordt.
DOEL: Een collega mee ondersteunen in het efficiënt zoeken naar oplossingen voor een probleem waar hij of zij mee geconfronteerd wordt.
Bron: Ligand (Barbier, J., Deprez, S., Michiels, M., Windels, L.) (2014). Samen wijs! Herstelgericht werken op school. Leuven: Uitgeverij Acco.
CORPI - Efficiënt vergaderen
De CORPI van het gesprek te schetsen:
Dialoogtafel aan de hand van 4 vragen
Een dialoogtafel kan je doen aan de hand van een gespreksformule met vier fases van vragen. Het is goed om vooraf te bepalen wat je wil analyseren.
We werken met open vragen die kracht- en oplossingsgericht zijn.
Elke vraag mag door iedereen beantwoord worden. Deze vier vragen helpen om inzicht te krijgen in de huidige en gewenste toekomstige situatie.