Traject jaar 1
Intake
In september zijn we gestart met een intake bij de deelnemers van het pilootproject en de afname van de netwerkthermometer bij alle leden van het schoolteam en in de lerarenopleiding.
LN1
De afname resulteerde in een cijfer op de netwerkthermometer. De resultaten werden met de leden van het lerend netwerk besproken, er ontstond een professionele dialoog over verbindend samenwerken binnen de brede basiszorg en verhoogde zorg. Uit dit gesprek bleek dat de samenwerking tussen lerarenopleiding en basisscholen nog niet sterk genoeg in het 'samen leren' zit. Het hangt soms af van een individuele docent/leerkracht/aanvangsbegeleider/directie op een school of dit uitmondt in een lerende samenwerking. Ook binnen de lerarenopleiding wordt er wel al intens samengewerkt en tegelijk zijn docenten niet altijd op de hoogte van de onderwerpen die worden aangebracht in de verschillende opleidingsonderdelen.
LN2 en 3
Binnen het tweede en derde lerend netwerk werd er beslist om het algemeen diagnostisch protocol van Prodia en de competenties van een inclusieve leerkracht (potential to teach) als insteek te hanteren. Op basis van deze twee documenten werden vragen voorbereid door de coach, hierdoor werd dialoog op gang gebracht tussen al betrokkenen van het lerend netwerk.
LN4
Tijdens het vierde lerend netwerk wordt de leervraag “hoe kunnen we het eigenaarschap van leerlingen en studenten verhogen”? geformuleerd. De deelnemers willen graag in beeld brengen wat brede basiszorg precies is en hoe we daar krachtiger in kunnen samenwerken. Maw wat doet een krachtige leerkracht ifv brede basiszorg (en dan in het bijzonder rond eigenaarschap en zelfsturing).
Bij bijeenkomsten waar we met z'n allen aanwezig waren merkte ik een sterke waardering voor verschillende contexten. Het blijft wel belangrijk om als coach de constructiviteit te bewaken: we willen niet blijven hangen in wat ons verdeelt of wat belemmerend werkt. Denken in opportuniteiten bracht ons uiteindelijk verder.
LN5 en 6
Het is belangrijk om de meerwaarde van deelname van verschillende deelnemers te blijven bewaken (motivatie en 'what's in it for us'?). Dit verhinderde soms het toewerken naar concrete acties. Het is duidelijk dat de uitwisseling tussen een lerarenopleiding en basisschool nog niet in het DNA zit. Er is geen evidentie om elkaar te ontmoeten met als doel samen professionaliseren vaak komt dit neer op praktische moeilijkheden: vrijroosteren en in de tussentijd opvolgen en niet loslaten.
Het laatste lerend netwerk is een globale reflectie op het pilootproject. We nemen en het document “inclusieve competenties” opnieuw bij en kijken waar er dit jaar groei is geweest. Vervolgens blikken we vooruit: wat willen we realiseren in het tweede jaar van het pilootproject. We sloten af met 4 concrete acties die we zouden uitwerken in het tweede trajectjaar (o.a. het uitwerken van een les waarbij een klasjuf uit het zesde leerjaar een zorgtraject van een leerling deelt in de module zorg).