Leerlinggesprekken
Een sterke brede basiszorg verwacht van leerkrachten dat ze zicht hebben op de groei en ontwikkeling van de leerlingen, dit systematisch opvolgen en op basis hiervan een gepaste ondersteuning rond voorzien (op klas- groeps- en/of individueel niveau).
Evaluatie is het bieden van feedback opdat leerlingen van hieruit tot leren kunnen komen (evaluatie als middel om te leren). Er wordt ruimte gelaten om het over de leerlingen hun eigen leermethoden, talenten, groeimogelijkheden, enzovoort te hebben. Hierover samen reflecteren (individueel of in groep) geeft ruimte verbondenheid te creëren: hoe herkennen we elkanders noden en talenten? Hoe kunnen we elkaar ondersteunen? Als je hierbij diversiteit benadert als meerwaarde voor het klasgebeuren en samen leren, draagt dit ook bij tot een positief klasklimaat met aandacht voor inclusie en exclusie. Het veronderstelt als leerkracht een open houding en garandeert open communicatie in de groep.
Daarenboven is er bij het creëren van een sterke brede basiszorg ook aandacht voor de zelfsturing van leerlingen. Samen taal geven aan het leerproces van de leerling(en) en hierover in gesprek te gaan, biedt mogelijkheden om hun leerproces meer in eigen handen te nemen: wat kan de leerkracht nog doen om werk te maken van groeikansen? Wat ga je zelf aanpakken? Wie/wat heb je daarvoor nodig?
Dit alles komt samen in een leerlinggesprek.
Bekijk in de
materialen het voorbeeld van Juf Sara.