Verwelkoming
Tijdens de verwelkomingsfase willen we het perspectief van de leerlingen in beeld krijgen. We willen achterhalen hoe de leerlingen met elkaar verbonden zijn en hoe ze verbinden met ons, leerkrachten. In deze fase willen we ruimte creëren waar leerlingen zich comfortabel voelen om hun gevoelens te uiten. Op deze manier werken we aan brede basiszorg.
Instructie
Tijdens de instructiefase willen we komen tot een georganiseerde klaspraktijk. Een goede organisatie maakt het mogelijk om instructies te verlengen of te differentiëren waar nodig. Op deze manier krijgt elke leerling instructie op eigen tempo en niveau en werken we aan brede basiszorg.
Verwerking
Tijdens de verwerkingsfase willen we dat leerlingen de leerinhouden zowel individueel als in groep verwerken, en dit op hun eigen tempo. We kunnen echter niet verwachten dat leerlingen de zelfsturing die hiervoor nodig is al onmiddellijk bezitten. We willen hen dus ondersteunen in die zelfsturing en hen hulpmiddelen aanbieden om tot die zelfsturing te komen. Om brede basiszorg te realiseren is het verder belangrijk om te beantwoorden aan de verschillende noden van de leerlingen op vlak van prikkelverwerking. Dit kan door hen middelen aan te bieden om om te gaan met prikkels in de klasomgeving.
Reflectie
Tijdens de reflectiefase willen we dat de leerlingen hun eigen welbevinden kunnen waarnemen. Inzicht krijgen in hun eigen emoties helpt de leerlingen in hun zelfsturing. Daarnaast geeft het een beeld van het welbevinden van de leerlingen waardoor de leerkracht kan reflecteren op het eigen handelen en eventueel kan bijsturen. De routines zijn geen doel op zich maar een middel om planmatig te handelen en constant af te stemmen op de diversiteit in de groep.
Perspectief van de leerling
Omdat onderwijs altijd gaat over wisselwerking tussen de leerkracht en zijn leerlingen, is het ook van belang om de kinderen te bevragen:
Wat vonden zij van deze lesroutines?