Traject Info Samenwerken met ouders

Traject Samenwerken met ouders

Intake

In september zijn we gestart met een intake bij de deelnemers van het pilootproject en de afname van de netwerkthermometer bij alle leden van het schoolteam en de lerarenopleiding.

Dit traject is ontstaan vanuit een brede bevraging bij de stagescholen die samenwerken met de lerarenopleiding Odisee campus Aalst. Het opleidingshoofd bevroeg de vragen waarmee men aan de slag wil gaan samen met bachelorproefstudenten en de hogeschool. Van hieruit kwam het thema ‘samenwerken met ouders’ naar boven. Bij de opstart van het academiejaar kregen studenten die gekozen hadden om hierrond voor hun bachelorproef te werken de keuze om aan te sluiten bij dit lerende netwerk.

 

LN1

De afname van de netwerkthermometer resulteerde in een cijfer. De resultaten werden met de leden van het lerend netwerk besproken, er ontstond een professionele dialoog over verbindend samenwerken binnen de brede basiszorg en verhoogde zorg. De link met samenwerking met ouders werd hier ook onmiddellijk gelegd. Ook in de opleiding was het duidelijk dat hierrond al heel wat gebeurt met studenten en dat hier tegelijk nog groeimogelijkheden zijn.

 

LN2 en 3

Binnen het tweede en derde lerend netwerk werd er beslist om het kader brede basiszorg als insteek te hanteren. Op basis hiervan werden vragen voorbereid door de coach, vooral met focus op samenwerking met ouders. Hierdoor werd dialoog op gang gebracht tussen al betrokkenen van het lerend netwerk (leerkrachten, zoco, directie, studenten en docent). Daarnaast presenteerde Lien Ooghe (docente lerarenopleiding Odisee campus Aalst) de inzichten uit het EF-project en in het bijzonder de suggesties die van daaruit gedaan worden naar het samenwerken met ouders (verschillende thema’s volgens de cyclus van praktijkgericht onderzoek). Dit resulteerde in acties voor de onderwijspraktijk: we focusten ons op het thema ‘communicatie’ en een eerste actie was alvast het uitnodigen van ouders bij deze lerende bijeenkomsten.

 

LN4

Tijdens het vierde lerend netwerk werd de leervraag en de beginsituatie van de school samen met enkele aanwezige ouders herbekeken en van hieruit kwamen we tot een genuanceerder beeld.

Zowel lerarenopleiders, leerkrachten en studenten vinden het boeiend om te luisteren hoe het in de basisschool/lerarenopleiding eraan toegaat. De rugzak werd al goed gevuld, zodat dit kan meegenomen worden naar de opleiding van studenten en de basiszorg in het basisonderwijs.

De input die lerarenopleiders krijgen van de scholen en studenten doet hen nadenken over hoe ze daar in de lerarenopleiding op kunnen inzetten. Hoe ze met andere woorden de studenten krachtiger kunnen opleiding in brede basiszorg. De uitwisseling wordt als zeer inspirerend ervaren. Er werden enkele concrete acties uitgewerkt die studenten tijdens een volgende bijeenkomst in functie van hun bachelorproef samen met de school en de ouders zullen uitwerken.


LN5

De eerste acties werden in de school uitgetest en besproken met het team en in de ouderraad. Ondertussen werd ook het team op de hoogte gebracht en bevraagd. Er kwamen ook enkele resultaten binnen na een bevraging bij ouders aan de schoolpoort. Dit gaf nieuwe input om de concept-acties verder te finetunen.

 

LN6

Dit laatste lerend netwerk is een globale reflectie op het pilootproject. We nemen het kader brede basiszorg er opnieuw bij en kijken waar er dit jaar groei is geweest. Vervolgens blikken we vooruit: wat willen we realiseren in de toekomst? De samenwerking tussen de school en lerarenopleiding is verder bestendigd en het lerende aspect is meer aan de basis van hun samenwerking gaan liggen. 

Share by: